Naturalne „spalacze tłuszczu”

Co to jest w ogóle fatburner? W dosłownym znaczeniu fatburner oznacza substancję przyśpieszającą spalanie tłuszczu. Spotkać się z takimi można w wielu ogólnie dostępnych produktach spożywczych. Substancje takie działają na zasadzie, że współuczestniczą w spalaniu tłuszczu, czyli kierują go do komórek, gdzie zostaje zamieniony w potrzebą organizmowi energię, zamiast pozostawić go w tzw.

Miejscach newralgicznych (np. biodra, brzuch czy pośladki). Teraz pokrótce te substancje wymienię i opiszę. Zacznę od jodu. Wiele osób posiada niedobór tego pierwiastka, a ten jest konieczny do utrzymania w normalności produkcji hormonów tarczycy.

088035d.jpg

By owy niedobór zlikwidować, wystarczy 2-3 razy w tygodniu sięgnąć po ryby, a w miarę możliwości po owoce morza oraz mleko i jego przetwory. Jod jest tak niezbędny dlatego, że przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania tarczycy, której zadaniem jest wytwarzanie hormonów uczestniczących w procesach spalania i przemiany materii. Następny w kolejności jest magnez. Zaraz po wapniu jest to najważniejszy składnik mineralny, niezbędny do tego, aby organizm mógł prawidłowo funkcjonować chociażby z tego względu, że ponad trzysta enzymów może działać wyłącznie w obecności magnezu.

Aby możliwa była aktywacja przemiany materii, również potrzebny jest właśnie magnez, który również należy do „spalaczy tłuszczu”. Duże ilości magnezu znaleźć można w wodzie mineralnej, orzechach, głównie nerkowcach, kakao, kawie, niełuskanym ryżu, produktach pełnoziarnistych i czarnej herbacie. Nie bez powodu marynarze przez bardzo długi okres czasu umierali albo tracili wszystkie zęby w konsekwencji niedoboru witaminy C. Dopiero w 1928 roku została ona poznana. Ma wiele zalet i pozytywnych właściwości, wśród których między innymi znajduje się obecność w niej czynników działających przy jednoczesnym rozkładzie tłuszczu. Pomaga też wydalać metale ciężkie. Witaminę C najłatwiej znaleźć w świeżych owocach i warzywach. Wiesiołek również zaliczany jest do „spalaczy tłuszczu”.

Olej uzyskuje się z tłoczenia na zimno nasion ciesiołka dwuletniego. Najważniejszymi składnikami oleju z ciesiołka są nienasycone kwasy tłuszczowe, które powodują aktywację przemiany materii. Prawidłowa przemiana materii jest istotna dla wszystkich wchodzących w skład organizmu komórek. Aby mogła właściwie przebiegać, oprócz wielu ważnych biologicznie czynnych składników niezbędne są nienasycone kwasy tłuszczowe. Organizm nie wytwarza ich samoistnie, toteż musi je otrzymać wraz z pożywieniem. Kwasy takie zostają przekształcane w organizmie na inne kwasy, z których następnie produkowane są podstawowe składniki budulcowe. Ich niedobór prowadzi do zaburzeń w przemianie materii, a tym samym do nadwagi. Karnityna jest biologicznie czynną substancją uczestniczącą w spalaniu tłuszczu. Ponieważ organizm jest w stanie wytworzyć ją w bardzo małych ilościach, toteż trzeba jej dostarczać z pokarmem – szczególnie na uwagę zasługuje w tym miejscu mięso, natomiast żadnej roli w jej dostarczaniu nie odgrywają zboża i owoce.

Karnityna powoduje transport tłuszczu do komórek, gdzie zostaje on spalony. Ale żeby proces ten mógł przebiegać, potrzebna jest witamina C. Jeśli jesteś wegetarianinem, możesz sięgnąć po karnitynę w produktach mlecznych.
Marta Akuszewska

hastagi na stronie:

#naturalne spalacze tłuszczu #spalacze tłuszczu naturalne #naturalny spalacz tłuszczu #naturalne spalacze tluszczu #naturalne spalacze tłuszczu lista #naturalne spalacze tłuszczu ranking #ranking spalaczy 2012 #ranking spalaczy tłuszczu 2012 #spalacze tłuszczu ranking 2012 #naturalny spalacz tluszczu

Top