Błonnik to nic innego jak części roślin, których nasz organizm nie potrafi strawić i wchłonąć. Skoro nasz organizm nie przyswaja go, czemuż to tyle się o nim teraz słyszy i dlaczego warto wzbogacić naszą dietę o ten składnik?
Dla prawidłowego funkcjonowania jelit powinniśmy zadbać o to, aby błonnik był uwzględniony w codziennym menu. Sprzyja on zapełnianiu treści pokarmowej, ponieważ pochłania wodę.
Dzięki temu ruchy jelit są spokojniejsze, ale również szybsze, czyli resztki pokarmowe nie zalegają w naszym ciele (procesy gnilne są krótsze, aniżeli w diecie pozbawionej błonnika). O błonniku powinny przede wszystkim pamiętać osoby z problemami zaparć. Oprócz tego dzięki niemu łatwiej nam jest kontrolować wagę, ponieważ powoduje uczucie sytości i nie posiada żadnej wartości kalorycznej.
Jeszcze jakieś pozytywy? Oczywiście! Obniża poziom glukozy i cholesterolu we krwi. Działa jak tarka w jelitach, zabierając wszystkie resztki ze sobą, oczyszcza nasz przewód pokarmowy. Zapobiega chorobom jelit. Ten ważny składnik możemy znaleźć w warzywach, owocach, ziarnach zbóż (czyli również produktach pełnoziarnistych np. chleb razowy itd.), otrębach itd. Pamiętajmy więc o tym, aby takie produkty znalazły miejsce w naszej kuchni. Będzie nam się żyło zdrowiej!
Marta Akuszewska
hastagi na stronie:
#blonnik po niemiecku #co to bĹonnik #bĹonnik co to #co to jest witafon